06:00 - 20:00
Åbningstider i dag
Offentlige område 06:00 - 22:00
Medlemsområdet 06:00 - 20:00
Saunaen 06:00 - 20:00

Workshop om vinterbaderåd

Workshop om vinterbaderåd

Søndag den 23. februar. Rådet for større badesikkerhed, KBH.
af Sofie Rasmussen

Mødet er en del af en 2014 proces, hvor at sikkerhedsråd for vinterbadere opgraderes. I april vil resultatet af workshoppen udsendes til videre kommentarer fra interessenter og en ny lancering af gerelle vinterbad råd vil udkomme ultimo oktober 2014.

Sofie Rasmussen deltog som repræsentant for ’Hop i fjorden’, Kolding til læge Bo Belhages foredrag om forskning inden for området.

Danmarks vinterbadere består officielt af 25.000 medlemmer i 90 klubber. Det uofficielle tal for vinterbadere er ukendt, og det skønnes at det kunne være omkring dobbelt så mange.

Undersøgelse af effekt og risici
Bo fortalte om hans forskning omkring vinterbadning via kontrollerede nedkølings forsøg af mennesker i koldt vand.   Konklusion den største risiko ved vinterbadning er resultat af chok i lang højere grad end den egentlige nedkøling af kroppen. Dog kommer chokket via oplevelsen af nedkølingen samt kroppens reaktion på nedkøling. Den største synder er når man hyperventilere, hvilket er menneskets naturlige reaktion på ’nedkølings-overraskelsen’. Bo fortalte at kroppen reagere på nedkøling i iskoldt vand 0 celsius er: - pulsen stiger (betyder formentligt intet for raske mennesker) - ventilation stiger (åndedræts hyppighed) - dette leder til fald i CO2 - & blodgennemstrømningen i hjernen halveres (hvilket kan være farligt) De havde forventet at kulde/nedkøling af kroppen var den største fare ved vinterbadning. De lærte i stedet at ved dødsfald i iskoldt vand dør man oftest af chok (eks. hyperventilere), ikke nedkøling.   Dette er godt at vide da det beviser at jo bedre man er forberedt, grundigt informeret om oplevelsen samt sørger for at vende kroppen langsomt til nedkøling, jo mere modstandsdygtig/sikker er man.   De påviste også at jo bedre kondital man har jo bedre var kroppen stillet til at takle nedkølingen.  

Skrøne og råd omkring sauna
At kuldechokket imellem kulde og iskoldt vand er det sundeste, er en skrøne. Jo større chok kroppen får, jo større er helbredsrisikoen. Dvs. det er egentligt sundere og mindre risikofyldt at vinterbade uden sauna. Bader man fra sauna er det vigtigt lige at lade kroppen vende sig til kulden før at man bader i det kolde vand.  

Positive effekter 
det er påvist at mennesker der vinterbader er mindre syge end folk der ikke vinterbader - der sker en hormonel frigivelse ved vinterbadning der både har en positiv effekt på både ens energiomsætning og immunsystem - glædeshormoner, velbefindende og øget livskvalitet   Den positive livskvalitet effekt er i øvrigt et helt reelt argument for det positive i at benytte en sauna ;-)